Renovering och underhåll.

Att renovera kommer vi alla i kontakt med på ett eller annat sätt. Antingen renoverar man själv alternativt anlitar något företag. Man bör tänka på att vissa arbeten är förbehållna till den erfarna hantverkaren. Enklare el får man göra själv men mer avacerade intsallationer ska man lämna över  till en elektriker exempelvis. Det vanligaste gör det själv arbetet är nog ändå att man målar om hemma. Man målar taket och tapetserar om. Bor man i trähus kanske man ger sig på en fasadmålning. Det finns en del bra hemsidor där man hittar mycket bra och detaljerat innehåll med tips och råd och många inspirationsbilder som skapar motivation och framför allt många bra gör det själv artiklar. En sak har alla renoveringar gemensamt. Ett bra grundarbete utgör grunden för ett bra utfört arbete.

Köket.

Renoveringtakten av kök verkar hålla i sig. Aldrig har vi väl renoverat kök som nu så intresset för att byta ut sitt kök är stort. Även fast man har ett fullt fungerande kök med vitvaror som kanske bara har några år på nacken. Utbudet är stort och priserna kan variera kraftigt. Har man en mindre plånbok kan man ta till en enklare variant av renovering som också ger en känsla av förnyelse. Byta ut bänkskivan och diskho är ett exempel. Samtidigt kan man sätta nytt kakel över diskbänken. Köksluckorna kan man byta ut eller måla om själv eller lämna in för sprutmålning. Måla väggar och tak. Sedan kan man också byta ut sitt gamla golv. Denna mindre renovering ger ändå en ordentligt lyft för ditt kök till en betydligt mindre kostnad. Men ibland har man inget val. Slitaget är för långt gånget och stommar och luckor är utom räddning. Vitvaror kanske inte fungerar som dom ska. Oavsett anledning varför man vill byta ut sitt kök så lönar det sig att titta runt och jämföra priser. Internet är fantastisk på det sättet. Man kan sitta hemma i lugn och ro och jämföra design och priser utan att man egentligen behöver lämna bostaden. På dinbyggare.se hittar du massor av bra renoveringstips. Allt i från kök till golv.

Bor man i villa så får man genast det yttre underhållet att ta hand om också.

Tänk på säkerheten. Utför man arbete på hög höjd ska man tänka på säkerheten. Att vingla runt på en stege med en färgburk i ena handen och samtidigt försöka måla med den andra kan inte anses som säker arbetsmiljö. Olyckor händer så var försiktig. Man hyra enklare rullställningar med stödben. Detta tycker vi är ett mycket bättre alternativ än arbeta från stege. Naturligtvis så kanske inte marken runt huset passar alla gånger för en rullställning helt runt hela huset men man kan använda rullställning där det går. Skylift är också ett alternativ men kostnanden för hyra kan dra i väg vid långvariga arbeten och det kan också vara problem med att flytta en skylift runt fastigheten. Det bästa alternativet om man ska utföra fasadarbete är ändå att anlita ett ställningsföretag och låta dom montera en byggnadsställning runt hela fastigheten.

Betongtrappa.

Gamla trasiga betongtrappor kan vara ett problem. Spruckna och trasiga och även om dom fungerar att gå så ser det inget trevligt ut. I dag finns det många bra reparationsmaterial för detta ändamål. Innan du dömer ut din trappa och gjuter en ny är det väl värt att titta på detta alternativ då prisskillnaden skiljer sig markant. Ett problem rent utseendemässigt har ju varit att om man lagar en betongtrappa är att den ser lappad ut med olika färg och det är ju inte så snyggt. Många provar då att måla sin trappa men upptäcker att färgen inte sitter kvar så länge. Nu finns det beständiga ytskikstmaterial man täcker betongtrappan med efter att man lagat befintliga skador som har mycket stark vidhäftning mot betongen och ger ett hållbart resultat en lång tid framöver. Ett mycket bra och prisvärt alternativ.

Dränering är ett stökigt arbete.

Det finns väl inget arbete som stökar ner så mycket som en dränering. Trädgården ser ofta att helt vara i kaos. Uppgrävda jordhögar som ligger överallt. Men har fukten väl börjat leta sig in i grunden så har man inte så mycket alternativ än att utföra detta arbete. Och förhoppningsvis så behöver man bara utföra en dränering en gång i livet. Åtminstone om du bor kvar på samma ställe. Dränerar man på rätt sätt och leder bort vattnet så försvinner problemen. Förr i tiden så var ju tjärmålning den vanligaste metoden under marknivå men idag finns det bra alternativ och mycket effektiva produkter att använda sig av som både isolerar och leder bort vatten.

Tak över huvudet.

Taket är ju naturligtvis en av husets viktigaste byggnadsdelar. Därför är ett bra underhåll viktigt. Vanligaste takmaterialet är tegel , betongtegel och plåt i olika utförande. Plåtbeläggningar i bandplåt ser vi mest på större byggnader och flerfamiljshus. Plåttak finns också i utförande där det liknar taktegel. Plåttak brukar klara sig bra men här har vi ett underhållsarbete som består av målning. Dessa tak kan också börja rosta vid eftersatt underhåll och läckage vid falsar kan uppstå. Tegeltaken handlar det om att byta ut trasiga och frostsprängda tegelpannor. Tyvärr så måste man i bland göra en hel renovering av taket då papp och läkt och även takteglet gjort sitt och behöver förnyas. Oavsett vilken typ av tak du har så bör man göra regelbundna kontroller uppe på sitt tak. Man kan även besöka vinden för att titta om man kan se något spår av läckage. Finns det läckage så brukar man upptäcka det ganska enkelt genom att träspånten brukar bli mörk i färgtonen. Vanligaste ställen där det kan finnas läckage är runt genomföringar av rör och också även runt skortsen genom att beslagen inte håller tätt. Upptäcker man läckage ska man naturligtvis åtgärda detta omgående för att undvika rötskador och andra typer av vattenskador. Tycker man det är obehagligt uppe på taket kan man ta hjälp av något företag som hjälper till med underhåll och service.

Gamla fönster.

Gamla fönster går faktiskt att renovera till nyskick. Vi tycker man ska tänka till noga innan man byter ut sina orginalfönster särskilt om man bor och förvaltar en äldre fastighet. Ett fönsterbyte kan förändra hela fastighetens karaktär. Ser man att fönsterbågar och karmar börjar flagna bort färg eller att kitt har börjat lossna så behöver inte det betyda att fönstret måste kasseras. Tittar på trävirket i gamla fönster så var detta virke oftast väldigt noga utvalt och väldigt hållbart. Skador som uppkommer på fönster är som gott som alltid nedtill medans den övre delen klarar sig bättre. Renoverar man sina gamla fönster kan byta ut glaset till en lite tjockare glasruta i innerbågen och även nya tätningslister. I bland har man ett äldre glas i fönsterbågen som man vill behålla så vid renovering i ett sådant fall ska man vara mycket försiktig vid urmonteringen. Vid helrenovering av fönster är det vanligt att man tar ur samtligt glas ur fönsterbågen. Fönsterrenovering är ofta tidskrävande så planerar man attt göra detta arbete själv så bör man vara inställd på att detta kommer att ta lite tid. Bra färgskrapor och verktyg som värmer och mjukar upp kitt och sittande färg så att det går lättare att få bort detta och samtidigt är skonsamt mot trä kommer att underlätta ditt arbete.

Fasaden.

Bor man i ett putsat hus så blir det genast lite krångligare om man vill byta färg exempelvis. Ett trähus är betydligt enklare. Det finns inte så mycket som kan gå fel trots allt. Ska man utföra arbete inom mur och puts så ställs det mer krav på kunskap och erfarenhet. Ser man att putsen börjar gå sönder på olika ställen så skapar ju detta naturligtvis oro. Visst kan man blanda till lite mur och putsbruk själv och utföra mindre underhållsarbeten men man ska kontrollera så man har rätt putsbruk. Nu finns det ju företag som är experter inom mur och puts som man kan anlita eller rådfråga. Puts som ramlat ned och sprickor i fasaden är några vanliga typer av skador. Bilden visar fel vald färg på fasadputs. Vid renovering av fasadputs så har man oftast ett hårdare putsmaterial nere vid sockeln och ett porösare putsbruk på själva fasaden. En tegelfasad är ju så gott som underhållsfri men det finns ändå arbeten att göra på dessa fasadbeklädnader också. I bland kan man behöva byta ut frostskadat tegel. Fogning är också ett arbetsmoment. Fogen är murbruket man se mellan fasadteglet. Omfogning kan vara tidskrävande särskilt vid stora fasadytor. Man vill inte heller kladda ner teglet med överflödigt fogbruk.

Grovsopor och annat skräp.

När man renoverar är det mycket som blir över. Gamla byggnadsdelar man rivit ut eller rivit ner. Har man renoverat tegeltaket och bytt papp och läkt så blir det enormt mycket grovsopor kvar. Detta ska man ju bli av med på ett enkelt och miljövänligt sätt. Ofta beställer man en kontainer där man öser ner allt på en gång. Nackdelen med en kontainer är att den blir stående under en längre tid på samma plats och kanske hindrar passage till och från fastigheten. Ofta kan man inte blanda grovsopor i samma kontainer och det gör att man ibland behöver fler kontainers än en. Det finns också företag som kommer och hjälper till med utspridda grovsopor. Dom sorterar och återvinner grovsopor på återvinningsstationen. Enkelt och bekvämt och miljövänligt.

Läs mer här.